Napisao: Pedro G. 02 Showbiz

Filmska transformacijaTV serije u pohodu na kinodvorane

Već smo puno puta (i ne samo mi) pisali o tome kako TV serije danas počinju zamjenjivati filmove, kao inteligentne, zanimljive, zabavne i provokativne priče raznih vrsta. Pogledajte samo 'Generation Kill', 'True Blood', 'Dexter', 'Entourage', 'Weeds'... kad ste zadnji put nešto takvo gledali u kinima, zatrpanima visokobudžetnim spektaklima za djecu?

No film im ne ostaje dužan pa obzirom da je najveća lova i dalje u Hollywoodu, nije čudo da se filmski biznis okomio na transformiranje popularnih TV serija u filmske formate.

Evo nekoliko filmova koji su ili nedavno snimljeni ili se upravo snimaju (ili se tek planiraju snimiti) po popularnim i manje popularnim televizijskim serijama:

IN THE LOOP Trenutni vrući hype, politička bomba od filma, jedan od onih koje proglašavaju 'najboljom političkom satirom ikada'. Priča o američkom predsjedniku i britanskom premijeru koji muljažom i manipulacijom pokušavaju startati i opravdati rat na Bliskom istoku (zvuči poznato?) zapravo je na film prebačena iz BBC-jeve TV serije 'In The Thick Of It', emitirane 2005. godine. Da fora bude veća, unutra je i glumac proslavljen po TV ulozi – James Gandolfini, znan i kao Tony Soprano iz 'Obitelji Soprano'.

MAGNUM, P.I. Tom Selleck i njegovi brkovi ponovo su predstavljeni starim fanovima i mladoj, novoj publici zahvaljujući nedavnim reprizama i u Hrvatskoj, ali to nije dovoljno – priča o privatnom detektivu koji rješava slučajeve na Havajima, istodobno guzeći sve što mu padne pod ruku (tj. neki drugi ud), na američkoj se televiziji prikazivala od 1980. do 1988., a logično je da sada, u doba nezaustavljivog i pomahnitalog 80's revivala, ovaj hit-program CBS-a prelazi na film. Obećava to što je redatelj Rawson Marshall Thunder ('Dodgeball'), ali fuck that! – Tom Selleck nije na popisu glumaca pa Magnuma treba glumiti Matthew McConaughey! Najavili su ga za 2009., ali nešto ne čujemo novosti oko premijere...

THE A-TEAM Još jedan legendarni projekt, nezaboravna hit-serija koja je stvorila Mr. T-ja, kao jednog od članova A-Teama, bivših američkih specijalaca koji rješavaju probleme za lovu. Od 1983. do 1986., 'The A-Team' je žario i palio američkom televizijom, a filmska verzija već ima svoj datum premijere: 11. lipnja 2010. Ridley i Tony Scott produciraju! Naravno, radnja se više neće vezati uz Vijetnam, već daleko aktualniji Bliski istok, no još se ne zna tko će film točno režirati, niti tko će u njemu glumiti. Ništa čudno, jer o remakeu se govori još od devedesetih pa nikako da se dogovore i to konačno snime...

I još nekoliko projekata na kojima se radi: DALLAS, čuvena sapunica i glavna konkurencija 'Dinastiji', mogla bi uskoro na film; DNEVNIK ADRIANA MOLEA, nekadašnja Biblija tinejdžerske zbunjenosti, a potom i TV serija, također se kuha za velika platna (film je u fazi pretprodukcije, a Clare Kilner se spominje kao redateljica); MASTERS OF THE UNIVERSE – vjerovali ili ne, očekuje se novi revival He-Mana i ekipe, baš kao i MUPPETA i – tadam-tadam! – ŠTRUMPFOVA, koje bi u holivudskoj verziji trebao režirati Colin Brady. 'The Smurfs' će u kina 2010., u modernoj CGI animaciji, naravno.

Objavi na Facebooku

FACEBOOK KOMENTARI: