Napisao: Pedro G. 02 Showbiz

Horor franšizeKlanje u nastavcima

Novi 'Petak 13.' postao je najprofitabilniji remake u dugo vremena – i otvorio vrata pakla!

Kad je svijet doznao da je remake oca modernog slashera pokupio čak 43 i pol milijuna dolara u prva četiri dana prikazivanja, postavši unosniji remake od svih horor remakeova starih holivudskih i modernih azijskih filmova, reakcija je bila... Pa, slična onoj koju je mainstream doživio kada je 'Hostel' upao na prvo mjesto gledanosti: šok, nevjerica i neizbježno, iako zatomljeno divljenje.

Play video

Čak ni 'Noć vještica' Roba Zombieja, koji je 'Petak' prešišao za 16-ak milijuna dolara u prvom vikendu, nije bila toliko učinkovit proizvod. Očito da ima nešto u tom Jasonu što ga najviše veže uz moderne generacije, više nego gospodina Myersa, u svakom slučaju. Možda sjekira i hokejaška maska?

U svakom slučaju, horor franšize su opet in – najveća i najunosnija do sada ipak je najmodernija, 'Slagalica strave', čuveni 'Saw' koji je u dosad prikazanih pet nastavaka zaradio više od 363 milijuna u SAD-u i dvostruko toliko na globalnom tržištu. Uspjeh ovog fenomena neizbježno je povukao oživljavanje starih franšiza – ta, ipak živimo u eri nekontroliranih revivala pa je tako 'Noć vještica' prvi zapravo otvorio vrata.

Klasik Johna Carpentera, u kojem Michael Myers nožinom ganja velike sise Jamie Lee Curtis, snimljen je još 1978. godine, nakon čega je krenulo štancanje čak osam nastavaka, dok se remake Roba Zombieja iz 2007. računa kao, pa da, upravo remake startnog klasika, ali s malim i znatnim inovacijama u radnji čuvenog prvog dijela. Naravno da se radi i na novom drugom dijelu – 'Noć vještica 2' Rob upravo snima i u kina će na ljeto.

Naravno da je dano zeleno svjetlo i za 'Stravu u Ulici brijestova' – Freddy Krueger i njegova rukavica vratit će se za godinu dana u posve novom ruhu. Ova franšiza uključuje osam filmova (ako računamo i 'Freddy vs. Jason', križanac 'Ulice brijestova' i 'Petka 13.' iz 2003.) koji su Wesa Cravena pretvorili u jako bogatog i sretnog čovjeka, a fanovi su već u startu razočarani informacijom da Robert Englund neće staviti britve na ruku i reprizirati svoju najpoznatiju ulogu. Još više su razočarani time da projekt producira Platinum Dunes, firma ozloglašenog blockbastarda Michaela Baya!

Nova 'Strava u Ulici brijestova' najavljena je za 2010. godinu, a režirat će je Samuel Bayer, do sada poznat samo po režiji glazbenih spotova, uključujući i onaj za legendarni 'Smells Like Teen Spirit' Nirvane. Popuše li priču neki novi klinci, možemo očekivati i ciklus nastavaka, samo je pitanje hoće li remake cijele franšize biti posve dosljedan izvornicima ili će se ići na bizarne novomilenijske varijacije. Bilo bi dobro vidjeti, npr., 'Freddy vs. Alien vs. Jason vs. Predator', kad smo već krenuli u tom pravcu. Po mogućnosti u 3D tehnici.

Tko je sljedeći?


Pogađate – 'Hellraiser'. Jedna od impresivnijih adaptacija Clivea Barkera pojavila se 1987. godine u kinima, a potom izrodila nevjerojatnih devet nastavaka. Remake? O njemu se govori već neko vrijeme, a iako ga Imdb klasificira pod 2009. godinu, datum premijere pomaknut je za 2011. Pascal Laugier trebao bi režirati ovu verziju, ako ne bude promjene, a producira ga Dimension Films. Ne zna se tko glumi novog Pinheada, ali nekako pretpostavljamo da i ne želimo znati, jer ako nam upropaste još jedan od najdražih horora osamdesetih, bit ćemo prisiljeni pozvati sile pakla da osvete diranje u... pa, svetinja nije najprikladnija riječ, ali znate što mislimo.

Jesmo li na nešto zaboravili?


Pa, trebalo bi svakako spomenuti franšizu s najmanje nastavaka, 'tek' šest (što je upola manje od 'Petka 13.', recimo) komada, koji su naštancani nakon inicijalnog i neočekivanog uspjeha jednog od najboljih horora svih vremena, oca torture porna iz 1974., zvanog 'Teksaški masakr motornom pilom'. Remake prvog dijela odrađen je 2003. godine, a rezultat je uspješno ubio sav eksploatacijski šarm i sirovu snagu izvornika Tobea Hoopera. Ono što je ostalo stajati potučeno je tri godine poslije, ovog puta prequel remakeom 'Teksaški masakr motornom pilom: Početak'. Nema informacija o tome hoće li se snimati nove verzije ostalih nastavaka. Ali naravno da se nadamo da neće.

Objavi na Facebooku

FACEBOOK KOMENTARI: