Napisao: Boris Vuković - Bobi 02 Showbiz

Kl!k je pogledao novi Mission: Impossible

U dobrim animiranim filmovima često je prisutna formula: nakon jednog riješenog problema nastaju dva nova. To održava pažnju male djece i ne dopušta im da maknu oči sa ekrana.

Recimo da bi kratak opis ovog filma bio ovakav: špijunski triler u kojem Tom Cruise izbjegava aute koji padaju sa neba, osim ako on već nije u njima.

 

Prema kino najavi očekivao sam kombinaciju akcijskog Ethana Hunta, kakvog smo mogli vidjeti u drugom nastavku Johna Wooa, i starog sa istaknutom špijunskom stanom Briana de Palme, koji je i najbolje prihvaćen. Novo lice u glumačkom timu, Jeremy Renner, je dao mnogima povod da se vesele takvoj kombinaciji s obzirom da smo ga susretali uglavnom u akcijskim ulogama, a i budemo u budućnosti (The Bourne Legacy i The Avengers), no film teži onoj razigranoj špijunskoj strani kakvu smo vidjeli u trećem nastavku J. J. Abramsa. S trećim nastavkom je sve bilo uredu, jedino što nije ponudio mnogo više u odnosu na prethodna dva nastavka (u drugom nastavku smo se barem susreli sa zakonima fizike s kojima još nismo bili upoznati) i mislim da je J. J. Abrams pametno postupio kada je prepustio redateljsko mjesto Bradu Birdu, poznatom po režiji animiranih filmova The Iron Giant (1999), The Incredibles (2004) i Ratatouille (2007). Prije nego što je režirao svoje animirane hitove, Brad Bird je igrao ključnu ulogu pri nastanku animirane serije The Simpsons i radio kao izvršni konzultant prvih osam sezona. Oni koji prate seriju će lako prepoznati njen utjecaj na novi nastavak Nemoguće misije, zbog čega je trenutno i jedno od najuzbudljivijih filmskih ostvarenja koje trenutno možemo pogledati u kinima.

 

U dobrim animiranim filmovima često je prisutna formula: nakon jednog riješenog problema nastaju dva nova. To održava pažnju male djece i ne dopušta im da maknu oči sa ekrana. Takva se formula da zamijetiti u filmovima Stevena Spielberga, zbog čega i jesu toliko uzbudljivi (ako niste, pogledajte u kinima The Adventures of Tintin!) Ista stvar se primjenjuje u epizodama Simpsona, samo što su ti problemi i rješenja često izvedeni na humorističan način. Baš je tako i u četvrtom nastavku Nemoguće misije. Radi se doista o jednom simpatičnom ostvarenju u kojem se „comic relief“ ne temelji samo na liku kojeg tumači Simon Pegg (što nije baš sjajno funkcioniralo u trećem nastavku), već i na ostalim likovima i problemima s kojima se susreću. Jedan od likova u zadnjoj trećini filma je do te mjere karikiran da pomislimo kako je pobjegao iz nekog crtića (glumca ćete prepoznati po ulozi voditelja Milijunaša iz filma Slumdog Millionaire).

 

mission

 

Ljudi bivaju skeptični prema brojnim nastavcima, a upravo je jedan ČETVRTI nastavak uspio odskočiti od standardnih gluposti kakve viđamo u multipleks kinima. Film ima svojih problema. Jedan od većih je taj što o negativcu ne znamo apsolutno ništa. To je veliki propust jer dobar „villain“ je jedan neizostavan sastojak za film akcijskog žanra, ali radije bi pretrpio nedostatak „villaina“ nego trpio Jasona Stathama u istim ulogama u gotovo istim filmovima. Jadnom čovjeku je karijera postala toliko slična onoj kakvu je imao Charles Bronson da je čak počeo reprizirati i njegove uloge u remakeovima (The Mechanic iz 2011.) Ulazimo u doba u kojem akcijski filmovi nose jednaku vrijednost kao i njihovi filmski plakati: hrpa naguranih ostarjelih akcijskih junaka na istome mjestu koji utjelovljuju plošne likove u filmu koji nema priče (The Expendables, ako neko nije shvatio). Razigrani ritam kakav ovaj film ima je bolja od bilo kakve eksplozije testosterona.

 

Kruže priče da se lik Jeremy Rennera doima kao višak zato jer su ga producenti nagurali da može dobiti glavnu ulogu u sljedećim nastavcima, u slučaju ako Tom Cruise otpadne. Meni se nije to tako činilo. Mislim da je ovom filmu trebalo neko osvježenje u timu, a što se tiče ideje da Jeremy zamijeni Toma Cruisea ću reći samo ovo: Mission: Impossible bez Tom Cruisea je kao Jurassic Park bez dinosaura.

Objavi na Facebooku

FACEBOOK KOMENTARI: