Napisao: shaban 05 Lol

Ukleti svjetionici

Sjeverna obala Rusije jedan je od najpustijih predjela kugle zemaljske. Tisuće kilometara polarne pustoši, stijenja i leda. No, čak i tom obalom plove brodovi, a gdje ima brodova ima i svjetionika.

Sjevernom obalom Rusije, koja leži u polarnom krugu, plove brodovi iz istočnog djela Rusije u zapadni dio te ogromne zemlje. Danas je taj put puno jednostavniji zahvaljujući GPS uređajima, satelitima i prognozi vremena, no za vrijeme SSSR-a brodovi su se morali pouzdati u kompas i svjetionike.

Kako bi olakšali put brodovima, Sovjeti su izgradili niz svjetionika duž nenaseljene sjeverne obale. Svjetionici su bili automatizirani, jer ih je većina bila stotinama, pa i tisućama kilometara udaljena od najbližeg naselja. Sovjetski inženjeri odlučili su u svjetionike ugraditi nuklearne reaktore, kako bi svjetionici mogli godinama samostalno raditi bez ikakve potrebe za održavanjem.

Proizvedeni su specijalni minijaturni reaktori koji su instalirani u svjetionike. Svjetionici su radili savršeno godinama, uz minimalno održavanje i bez stalne ljudske posade. Propašću SSSR-a propadaju i svjetionici. Većina ih se pokvarila zato što ih nitko više nije održavao, a skoro svi su opljačkani. Ukradeni su čak i reaktori, iako nisu bili zaštićeni od zračenja, te su lopovi skoro sigurni umrli od trovanja radijacijom.

Danas svjetionici zjape sablasno prazni, a slučajne prolaznike pozdravljaju samo veliki natpisi koji upozoravaju na radijaciju. Ako kojim čudom prođete onuda, preporučamo da ih zaobiđete u širokom luku.

 

Fotogalerije

Objavi na Facebooku

FACEBOOK KOMENTARI: