04 Hype

Tandem skok - najbolji skok

Postoji nekoliko načina kako iskusiti slobodni pad. Prvi je da se bacite s balkona i uživate u tih par sekundi prije nego se razbijete. Drugi način je da upišete tečaj padobranstva te nakon mnogo vremena i novaca doživite jedno od najboljih adrenalinskih iskustava. Treći i najbolji način tandem skok padobranom.

Ako niste znali tandem skok je relativno novi koncept podizanja adrenalina u tijelu, kao uostalom i većina ekstremnih i adrenalinskih sportova, a razvio se prije tridesetak godina, točnije 1977. godine, no tek je deset godina kasnije patentiran sistem Teda Stronga i od tada tandem skok osvaja svijet. Kako mu samo ime kaže, tandem skok se radi s instruktorom u tandemu. On ima padobran, a vi ste zakačeni za njega. No, da se ne bi pretvorili u wikipediu to će biti otprilike svi dosadni podaci koje ćemo navesti u ovom članku.
Od sada kreće adrenalin.


Teško je dočarati riječima nešto ovako dobro, ali kako time zarađujemo za život pokušat ćemo. Prvo što morati znati o skoku padobranom je da ćete se prije skoka zasrati, postati nervozni, uplašeni, ljuti… ili već onakvi kakvi ste u krajnje neizvjesnim i „opasnim“ situacijama. Bez obzira koliko se psihički pripremali krećete u nešto nepoznato.


Jednom kada ste u avionu nervoza će proći ili ćete se od straha onesvijestiti i  odustati ili ćete skočiti. A onda kreće ljepota. U Hrvatskoj možete skakati s nekoliko aerodroma, a mi preporučamo Vrsar gdje se skače s 4000 metara visine, što je nešto manje od najvišeg vrha u Europi. No usporedna s planinom i nije dobra jer u trenutku skoka nećete imati osjećaj da ste iznad nečega, jednostavno ste predaleko od bilo čega i imate osjećaj da ste usred ničega.


Nakon toga slijedi slobodni pad u kojem ubrzavate do krajnje brzine (terminal velocity) kada se gubi osjećaj pada i počinje osjećaj lebdenja kroz prostor.(na "zračnom jastuku" jer pri toj brzini i zrak stvara popriličan otpor) Još ako imate sreće pa su na 2-3000 metara oblaci kroz koje prolazite dok vam miluju obraze, iskustvo je nesvakidašnje. Čisto da znate u tom trenutku padate brzinom od oko 200 km/h.


Slobodni pad traje 60-ak sekundi nakon čega instruktor otvara padobran, i počinje sporiji, ali jednako zanimljivi pad. Ako imate šaljivđiju za instruktora, a najčešće jesu neki „čudaci“ vrtit će vas naokolo te ćete dobiti još jednu priliku za testiranje želudca. I onda ste na zemlji. Postajete samo još jedan od običnih ljudi koji hodaju naokolo. Osim spoznaje da ste upravo došli s neba. Nešto kao Ero s onoga svijeta.


Kako ćete se osjećati nakon skoka? Drugačije. Ostatak osjećaja ipak ne možemo opisati. Morat ćete ih doživjeti. Najbolji način je da se javite dečkima na www.skokpadobranom.com i sve dogovorite. Skok možete pokloniti i dragoj (ili ne tako dragoj) osobi. I imajte potpuno povjerenje u dečke. Jer ako se padobran ne otvori u istom su sosu kao i vi. (doduše tu je i rezervni pa nije bad :)

Fotogalerije

Objavi na Facebooku

FACEBOOK KOMENTARI: