Napisao: Pedro G. 04 Hype

KaskaderiKosti lomim, ruke mi krvave

'Jackass' ih je davno vratio na MTV, 'Nitro Circus' nastavlja tradiciju, a pop kultura na sve strane klanja se zanimanju koje svakodnevno riskira svoju glavu za našu zabavu. Ne, ne radi se o političarima i cirkusu, mada jest slično potonjem: govorimo o kaskaderima, filmskim ikonama koje su posljednjih godinu do dvije opet postali izuzetno popularni.

A nekoliko je velikih brodova u moru revivala, prije svega Quentin Tarantino (a tko drugi), koji je doplovio u samo srce mainstreama svojim doprinosom projektu 'Grindhouse', filmom 'Death Proof', u kojem je 'Stuntman' Mike McKay (Kurt Russell) upravo poludjeli kaskader čije se ludilo dosjetilo ubijati djevojke pomoću vlastitog, opasnim egzibicijama posebno prilagođenog automobila. Ali ne gaženjem - ako ima netko tko ovo još nije gledao, nećemo spojlati, ali recimo da su Mike i njegov Chevy Nova, ma cijela ta ideja najbolji dio filma u kojem većinu vremena zgodne cure, umjesto da se skidaju, pričaju gluposti...

Naravno da to nije ni prvi ni zadnji film o kaskaderima - bilo ih je itekako mnogo u bližoj i daljoj povijesti, poput 'Hoopera' iz 1978. s Burtom Reynoldsom, čiju jaknu nosi upravo lik Kurta Russella u 'Death Proof'. Ili pak popularni 'The Stunt Man' iz 1980. s Peterom O'Tooleom.

Najnoviji primjeri došli su negdje uoči smrti Evela Knievela, najveće ikone u povijesti ikona vratolomnih ludila na dva kotača. Pravim imenom Robert Craig Knievel, Evel Knievel uspio je pomesti Guinessovu knjigu rekorda i polomiti u hodu 37 kostiju. Preminuo je prije dvije godine, kao starac, a inspirirao je sve od epizoda 'Simpsona' do spotova Kanye Westa ('Touch the Sky'), ali ipak možda najviše mladu zvijezdu komedije Andyja Samberga.

U svom filmskom prvijencu 'Hot Rod', Samberg, trenutno najveća zvijezda nove genracije showa 'Saturday Night Live', donosi do sada najluđu verziju kaskaderskog lifestylea u području koje nije isključivo filmsko, dakle, na Knievelovom terenu ludih trikova i 'letenja' motorima pred publikom. Štoviše, u filmu Samberg, s umjetnim brkovima zalijepljenima ispod nosa, glumi Roda Kimblea, sina uglednom kaskadera koji je surađivao upravo s Knievelom.

Naravno da kaskaderi nisu samo filmska tema – osim živih nastupa s motorima koji prelijeću konvoj kamiona ili autobusa, tu je i televizija pa tako nije čudo da je danas jedan od najpopularnijih TV showova upravo svojevrsni 'nasljednik' 'Jackassa', zvani 'Nitro Circus'. Emitira se na MTV-u, glavni šef projekta je svima dobro znani Johnny Knoxville, a u njemu Travis Pastrana iz epizode u epizodu demonstrira zašto ga smatraju pravim nasljednikom Knievela, ali i još luđim od njega.

I za kraj, ako mislite da su se kaskaderi pojavili tek sedamdesetih – dakle, onda kada su postali popularni toliko da su se o njima krenuli snimali filmovi, a ne samo da su oni snimali njih, pogledajte dokumentarac 'Hollywood: Stunt Man' - cijeli je na YouTubeu!

Objavi na Facebooku

FACEBOOK KOMENTARI: