04 Hype

Izložba Petre Brnardić "Rubedo"

Mlada slikarica i pjesnikinja otvorit će izložbu „Rubedo“ 12. listopada u 20 h u Galeriji NANO, Gajeva 26, Zagreb - događaj koji ljubitelji odvažnog istraživanja erotizma i nesvjesnog ne bi trebali propustiti

- Osluškujući bilo svojih mentalnih i emocionalnih stanja, svoj psihizam izvlačim na površinu blicem fotoaparata. Paralelno s osobnim iskustvom, fotografijama osluškujem pulsiranje kolektivnog nesvjesnog, istražujući čitavu lepezu arhetipova i prispodobi poganskih božica.  Fascinirana sam principom ženskosti, ali krute polaritete „djevice“ i „kurve“, nevinašceta i kučke nastojim premostiti i izmiješati u koktel posve nove žene, u kojoj ključaju i vampirice nezajažljive seksualnosti, i stidljive vilenjačice, i kastrirajuće vještice, i vučice-čarobnice nalik grčkoj Hekati, i mudre svećenice koje u mojem mikrokozmosu predstavljaju panoptikum podjastava - kaže Petra, i objašnjava dalje:

Petra 2

- Moje analiziranje ženstva automatski priziva i bavljenje animusom, onom neobuzdanom, „muškom“ snagom , borbenošću i brutalnošću, i visokonaponsku napetost među tim principima predočujem slikama koje vriju unutrašnjim konfliktom na granici sadomazohizma. Poigravajući se višestrukošću identiteta čije se granice elastično razvlače, izobličuju i beskonačno prepliću, istražujem njihove polaritete, opsjednuta spregom i napetošću između erosa/libida i tanatosa, koju prvo dovodim do kulminacije slikama nasilja i ekstremne ranjivosti/ranjenosti/razotkrivenosti/obeskoženosti, da bih ju potom transcendirala prizorima u kojima sirovo i brutalno biva zamijenjeno nježnim, eteričnim, nebeskim – fragilnim, ali i snažnim u svojoj čistoći. Baveći se dramatičnim kontradikcijama ljudske psihe, ispitujem dualnost karnalnog i spiritualnog, nadahnuta psihoanalizom i mitom, pri čemu među autoportrete koji su katkad dokumentaristički čisti, katkad raspojasani do fantastičnosti i nadrealnog, provučem pokoji čudovišni, dijabolični lik, simbol Sjene, demona podsvijesti, kojem, izvlačeći ga na površinu, oduzimam njegovu uznemirujuću moć ili je transformiram u oružje sublimacije. Sve žene s mojih fotografija moja su jastva, djelići razlomljenog zrcala koje ponovo lijepim u jednu cjelinu, u ritualu ponovnog strukturiranja,  integracije i individuacije.

Petra 3
Po njenom mišljenju, ispolirani i uljuđeni, ultimativno racionalni dijamant ega svojevrsnom alkemijskom preobrazbom prvo razbijam na milijun faceta, da bi tako razjedinjeno oplošje transformirala u novu stvarnost, istinu bezgraničnog poigravanja identitetima koje mijesim poput gline i čije fetiše, strahove, konflikte i opsesije ovjekovječujem i sublimiram kroz art.
Fotografije su smještene u sumračan ambijent vreća za smeće koje simuliraju zastore od latexa, povezane lancima, a grubosti takve inscenacije kontrapostiram žičanu skulpturu srca u sredini prostorije, iza velova načičkanih zihericama, iz čijeg središta nježno titraju božićne svjetiljke – srce u središtu simbol je duše, autentičnog selfa, onoga što se krije iza naslaga maski, crveno poput krvi, libida i kupke preporađanja.


Petra Brnardić rođena je 1978. u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu (Zagreb, Sisak, Rijeka, Pula, Varaždin, Mostar, Palestina, Argentina, Italija, Poljska, Velika Britanija). Dobitnica je dvije nagrade Sisačkog salona mladih, 2000. i 2002. Bavi se slikarstvom, crtežom, fotografijom, animacijom, videom, instalacijama, ilustracijom, dizajnom, pisanjem i prevođenjem. Uvrštena je u Antologiju hrvatskog erotskog crteža. Autorica je zbirke pjesama Posjekotine.

Objavi na Facebooku

FACEBOOK KOMENTARI: