Napisao: Boris Vuković - Bobi 03 Hotcool

War Horse - antiratni film o ratnom konju!

Dežurni filmofil Bobi pogledao je novi Spielbergov uradak!

Većinu nas je kino najava za filmsku adaptaciju dječjeg romana Michaela Morpurga War Horse ostavila zbunjenima i skeptičnima. Konj koji u vrijeme rata pokazuje svoju hrabrost i donosi pametne zaključke poput psa Lassie nije baš tema koja obećava uspjeh kod publike svih uzrasta. No zaboravili smo da nas je Spielberg u svojim prijašnjim projektima uspio, barem za vrijeme trajanja filma, uvjeriti da vanzemaljci mogu komunicirati putem glazbe i biti dječačke naravi, da plaža može biti opasno mjesto za kupanje i da „evolucija uvijek nađe svoji put" i može vratiti dinosauruse natrag u naš svijet.

warhorse

Kroz cijelu karijeru Spielbergova režija nije zakazala, pa tako i ovaj film nudi toliki niz predivnih kadrova i toliko simpatično organiziranih likova da i publika koja ne voli bajke može prepoznati kvalitetu ovoga filma. Teško mi je bilo i zamisliti prije gledanja ovoga filma koliko može biti dirljiva scena koja prikazuje konja kako ore zemlju! Pored glavne priče o prijateljstvu Alberta i konja Joeya nalazi se i ona mračna strana, koja opisuje Prvi svjetski rat, uzrok rastanku glavnih likova. Film opisuje pustolovine Joeya, njegove susrete s ostalim likovima i Alberta, koji se nada ponovnom susretu sa svojom životinjom. Među scenama koje prikazuju grozote rata s kojima se susreću glavni likovi, ističe se scena koja toliko sjajno ukazuje na njegovu besmislenost da bi ga trebalo smjestiti uz film Stanleya Kubricka Staze slave (1957) (njegov utjecaj na Spielberga se lako zamjećuje u ovom filmu), kao jedan od boljih antiratnih filmova.

Ljudima se ljubav Alberta prema konju Joeyu može činiti pretjeranom, ali kao pri gledanju bajki moramo si dopustiti da prihvatimo sve događaje što nam ih fikcija nudi, ma koliko god oni bili nevjerojatni. O načinu na koji će se ta bajkovita priča izvesti ovisi dojam s kojim ćemo izlaziti iz kino dvorana. Uvijek je lijepo prisjetiti se Spielbergovog maštovitog pristupa i to se dalo osjetiti za mojeg gledanja filma u cijeloj kino dvorani - publika svih uzrasta je sa smiješkom izlazila iz kina. U tome je pomogao niz odličnih glumaca, koji su tek započeli svoju blistavu karijeru, na kojima se vidi da su priču shvatili ozbiljno koliko i redatelj filma, što je i utjecalo na njihovu uvjerljivost. Njihove izvedbe sa Spielbergovom režijom i glazbenom podlogom Johna Williamsa će vas zagrijati u ovoj toploj priči i natjerati vas da zaboravite na hladne zimske dane.

Objavi na Facebooku

FACEBOOK KOMENTARI: