Fotogalerije

Vratili smo rokenrol u Dolinu seksa

Bio bi to još jedan uobičajeni vikend, znate ono: priroda, sport i rekreacija, da na nekih stotinjak kilometara južno od Zagreba, iza drveta s desne obale Korane, nije iskočio nadasve vispreni Crnogorac Janko i ponudio nam šljivu. A bilo je tek podne...

Neki od vas sjetit će se davnih vremena prije A1 i miljenja u dugoj koloni prema moru na više nego zasluženih 10 dana odmora. Sjetit ćete se vi i dugog desnog zavoja, cijelom dužinom izvedenog preko mosta, s kojeg pogled puca na jezerca, koja se u bezbroj slapova i slapića slijevaju u rijeku što protječe ispod tog mosta. ‘Da, baš bi bilo zgodno spustiti se dolje i pregledati to, ali treba što prije stići na more i staviti ručnik na plažu. A ako se slučajno ukaže prilika u povratku, red bi bio da tata konačno odvede mamu na te Plitvice.’ I tako godina za godinom, Rastoke su ostale ono nešto lijepo vodeno što se vidi s ceste Zagreb-Split.

Bliži se ljeto pa smo odlučili za nadolazeću sezonu opremiti se provjerenim plovilima. Manifestacije tipa Sajam nautike ili Boat Show zaobišli smo u širokom luku. Zbog gorkog iskustva ne padamo više na hostese, sjaj i blještavilo izloženih brodova, nego tražimo testiranje u stvarnim uvjetima. I dobili smo ga! U sklopu Europskog rafting kupa naši stari znanci iz Surfshopa odlučili su prezentirati novu ponudu na našem tržištu - ‘seat on top' kajake na napuhavanje i to, ne biste vjerovali, upravo u Rastokama! Nadomak našem drugom cilju posjeta Rastokama - razgledavanju jezerca i slapića - dogodio se prijelomni trenutak zbog kojeg vi ovo upravo čitate. Ničim izazvan, iza drveta je banuo jedan od sudionika rafting utrka, član crnogorske ekipe Janko i ponudio rakiju - šljivu. Rakiju je, zbog pomanjkanja sitnih novaca, dobio kao kusur u birtiji. Je li konobarica akciju izvela smišljeno ili je sve puka slučajnost, procijenite sami. Činjenica je da je tog trenutka Slunj dobio svoj strah i prezir.

Nismo sigurni pripadaju li zasluge konobarici restorana Petro ili kafića Vodena ovca, no s terasama na vodi nijedan vas neće razočarati. U Petru ćete naći odlične pastrve sa žara, koje ste uz asistenciju simpatičnog starca sami ulovili, a na terasi Ovce, uz neloš izbor piva, poslušati alternativnu glazbu tamburaša koji njeguju hrvatski narodnjak s Korduna. I jedno i drugo nudi prekrasan ambijent za nastaviti put k uzvišenom cilju koji je započeo Janko sa šljivom. Navečer se ipak popnite do Slunja te sreću potražite u Leu ili Tijari. Dugovječni Leo pamti i bolje dane, a mi smo uz zvuke strane glazbe s jednog našeg radija doznali da je Slunj nekada bio rokerski grad i da su generacije odrastale na Azri. Posljednjih je godina turbo folk karcinom metastazirao i na Slunj, a teškom bolešću zahvaćene mlade snage nemaju volje nizašto. Tako, unatoč prirodnim uvjetima za Europski rafting kup, vlasnik turističke agencije Mirjana, specijalizirane za rafting, ne može skupiti ljude ni za jednu ekipu. A opreme bi se našlo i za 50 posada.

Nešto bolje brojčano stanje zatekli smo u mlađem kafiću Tijara, više okrenutom suvremenijim glazbenim zbivanjima. Uzrok slabe posjećenosti kafića pokušali smo opravdati sklonošću okupljanja Slunjana za lijepog vremena na gradskim trgovima. Kroz koji trenutak, izlaskom Hladnog piva na pozornicu, doznali smo i razlog okupljanja. Koncertom ST!llnessa, Hladnog piva i nastupom DJ dvojca Pelerama, začinjen je sportski dio Eurokupa RastRaft. Prema atmosferi i broju okupljenih, reklo bi se da ipak ima nade za Slunj. Tu nadu nakratko je ubila brojnost ljudi u noćnom klubu Gap, za koji se pričalo da vrti isključivo narodnjak s jukeboxa. Više od sat vremena ugodnog druženja s nešto starijim Slunjaninom i gazdom Markom, koji su nam ukazali na još puno ljepota Korane atraktivnijih i od Rastoka, završilo je spoznajom i čuđenjem da glazbenu kulisu razgovora bez pauze ne proizvodi jukebox, nego bend. A trajalo je to znatno dulje od sat vremena, uz repertoar studentskih tuluma i hitova '80-ih naovamo. Je li dolaskom na 2000-e bend slijedio trend ne znamo, ali ima nade za Slunj.

O, da, ima nade za Slunj! Nažalost, kasno smo čuli, no ako se popnete onim stepenicama uz most, nasuprot Rastokama, završit ćete u dijelu Slunja u kojem se tog vikenda napokon otvorio Rock Caffe. Glazbeno se još traže, ali iz Slunja dopiru zvuci zadovoljstva. Stoga s pravom možemo reći: ‘Vratili smo rock u Slunj!'

TOP FAJF:

, Vinkovci, , ,